Mediterranean International Folklore Festival

MIFF - Mediterranean International Folklore Festival - Mediteranski mednarodni folklorni festival - Piran, Slovenia
Written by Super User    Monday, 11 June 2012 20:36
Dobrodošli

V Folklornem društvu VAL Piran že več kot pol stoletja združujemo mlade iz cele slovenske Istre in skozi ples in glasbo prenašamo slovensko kulturno izročilo iz roda v rod. Folklorno društvo VAL Piran je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki z ljubiteljskim delovanjem uresničujejo svoje interese na področju kulture in s tem prispevajo k bogatenju kulturnega življenja v svojem širšem in ožjem okolju.

Želimo biti gonilna sila kulturnega dogajanja v slovenski Istri. V društvu imamo strokovnjake iz različnih področji, z veliko podjetniškega duha. S skupnimi močmi že vrsto let organiziramo MIFF – Mednarodni folklorni festival sredozemskih držav, z namenom predstavitve različnih plesnih in glasbenih kultur sredozemskih držav tako turistom kot tudi domačinom.

Društvo je v preteklosti tudi sodelovalo v organizaciji pomembnih kulturnih prireditev kot so Praznični dnevi slovenske folklore  v Piranu (v letih  1997, 1980, 1981, 1982 in 1988), Festivalu Melodije Morja in sonca ter pri prireditvi FolkArt (preden se je FolkArt razvil v festival v okviru festivala Lent v Mariboru) v portoroškem Avditoriju (v letih 1984 in 1985). V letih 2002 in 2003 smo organizirali tudi Poletne folklorne večere na portoroški ploščadi.

V zadnjih letih pa smo ponosni predvsem na Mednarodni folklorni festival sredozemskih držav – MIFF (angl. Mediterranean International Folklore Festival), ki ga naše društvo uspešno organizira že od leta 2003 in čigar namen je združevanje in prikaz različnih kultur iz sredozemskega območja, združevanje mladih folkloristov in sklepanje novih poznanstev. Prireditev je pomembna za celotno slovensko Obalo. Z inovativnostjo in prodornostjo pa smo uspeli festival razširiti tudi na Hrvaško, natančneje v Umag.

Naše društvo je imelo pomembno vlogo pri ustanovitvi Primorskega združenja folklornih skupin. Včlanjeni smo v Zvezo kulturnih društev Karol Pahor iz Pirana in Zvezo ljudskih tradicijskih skupin Slovenije, ki deluje pod okriljem Mednarodnega združenja folklornih festivalov - CIOFF.

 

Other news